Zonnepanelen terugverdienen

Steeds meer Nederlandse kiezen tegenwoordig voor zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen is ten opzichte van 2012 in 2013 zelfs verdubbeld en men kan dus ook wel stellen dat zonnepanelen op dit moment sexy zijn. De berichten over zonnepanelen zijn dan ook positief, maar het is natuurlijk wel handig wanneer zonnepanelen doen wat ze beloven. Je wilt immers energie besparen en als het even kan uiteindelijk geld verdienen.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen betalen zich altijd uit. Circa tien jaar geleden waren zonnepanelen nog zo duur, dat het alleen lonend was om de zonnepanelen op de zuidzijde te richten. Nu zijn de prijzen flink gedaald en op dit moment verdien je de investering binnen circa zeven jaar terug. Geen enkele verkoper kan echter precies aangeven hoe lang de terugverdientijd duurt. Ieder gezin heeft een andere energierekening en je spaart met zonnepanelen uit wat je aan gewone energie zou uitgeven. Daarnaast heb je ook te maken met een stijgende energieprijs. Niemand weet hoe snel deze zal stijgen.

Bij het installeren is het belangrijk om na een aantal zaken te kijken, want zonnepanelen kunnen ook in de schaduw komen te liggen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een boom, schoorsteen of een kleine pijp op het dak heeft hier al invloed op. Als een serie van panelen van een zonnepaneel in de schaduw terecht komen, is het zo dat de hele rij zonnepanelen minder goed presteert. Ook de hellingsgraad van zonnepanelen is belangrijk. Deze moet optimaal zijn en hierbij is een hoek van 35 graden het best.