Wijsmans advies

Voor veel boeren is hun boerenbedrijf het belangrijkste wat er is, omdat het boerenbedrijf een groot deel van hun leven bepaald. Dat geldt bijvoorbeeld voor de waarde en omvang van het bedrijf, maar geldt ook voor de tijd van de boer. Want veel tijd van veel boeren gaat allemaal naar hun bedrijf. Toch ligt er bij veel boerderijen een hele stapel werk te wachten met allemaal werkzaamheden die nog moeten gebeuren. Daarom moeten moet een boer keuzes maken in de dingen die hij allemaal nog moeten worden.

Een boer is het liefste met zijn dieren bezig en liever niet zoveel met papierwerk waardoor hij dat ook liever laat liggen. Papierwerk is alleen verplicht en mag niet verzuimd worden, maar neemt wel veel tijd in beslag. Aangezien veel boeren liever niet zoveel met papierwerk bezig zijn en liever meer met hun bedrijf komt het voor dat de administratie en ander papierwerk bij boeren blijft liggen.

Het gebeurd dan ook weleens dat de administratie en andere vormen van papierwerk zoals het aanvragen van een vergunning minder goed wordt gedaan dat zou moeten omdat de boer er niet zoveel tijd mee bezig is.

Om te voorkomen dat de administratieve chaos onoverzichtelijk wordt, is het beter om te zorgen dat al het papierwerk wordt gedaan. Het scheelt veel moeite om dingen uit te besteden aan partijen die daar meer vanaf weten. Het is verstandig om dingen uit te besteden waar je zelf niet veel vanaf weet en om dingen uit te besteden die meer tijd kosten dan wanneer iemand anders dat zou doen.

Dit uitbesteden kan bijvoorbeeld gedaan worden bij wijsman. Wijsman heeft veel kennis van recente ontwikkelingen in de agrarische sector over bijvoorbeeld een platenkoeler, een packman en de koeborstel en is daarom een geschikte partij om advies aan boeren te geven en eventueel een deel van de vergunningaanvraag te doen.