Waarom een brandkast installeren

Nog niet zo lang geleden dacht ik dat het installeren van allerlei beveiligingssystemen meer een teken van paranoia dan van voorzichtigheid was. Ik woon in een rustige omgeving en als de politie al eens langs komt dan heeft dat te maken met eerder onschuldige zaken. Toen we voor Kerstmis van de familie een brandkast kregen, zei ik vriendelijk dank u, en probeerde tegelijkertijd niet in lachen uit te barsten. Blijkbaar hield ik het niet genoeg verborgen. Ze zegden:”Met de collectie munten die je in huis hebt, ga je ons ooit nog dankbaar zijn”.”

Verschillende jaren gingen voorbij zonder dat er iets noemenswaardig gebeurde. Het gebeurt ook maar zelden dat er iets mis gaat. Maar één keer is een keer te veel. Toch had ik de brandkast vol gestopt met waardevolle dingen zoals trouwfoto’s, foto’s van de kinderen, mijn muntcollectie, enz. Ik had immers een vreemd gevoel dat er iets zou gebeuren met ons huis.

Niet veel later was het van dat. Een beginnende brand in de kelder. Het had iets te maken met de bedrading. Die waren we zelfs aan het vernieuwen. Maar blijkbaar was het de combinatie van nieuwe bedrading en oude die een kortsluiting veroorzaakte. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse en was er niet heel veel schade. Maar sommige waardevolle zaken die ik in de kelder bewaarde, werden toch ernstig beschadigd. Het ging om waardevolle papieren, maar gelukkig had ik het meeste veilig weg gestopt in de brandkast.

Toen we met de familie een tijd later samen waren in ons opgeknapte huis, waren ze gelukkig zo vriendelijk om mij niet te herinneren aan mijn stoute houding toen ik van hen de brandkast kreeg. Integendeel, mijn oom die brandkasten verkoopt, bood mij een goede deal voor de aankoop van eventueel bijkomende safes. Alles is nu terug in orde, en we zijn blij met onze brandkast!