Verse producten goed gecodeerd

Verse producten goed gecodeerd

Op verse producten hoort de ten minste houdbaar datum te staan. En dat is maar goed ook want dan zie je tenminste of de vers gesneden sla echt wel zo vers is.

Op andere voedingsproducten staan ook de batchcode en het lotnummer vermeld. Dit is gedaan voor de kwaliteitscontrole. De batchcode houdt in alle eenheden van het betreffende product dat een bepaalde dag door een productielijn is geproduceerd. Een lotnummer is slechts een eenheid van dat product uit de gehele batch. Als er nu bijvoorbeeld een haar is geconstateerd in een doosje speculaasjes hoeft niet de gehele batch afgekeurd te worden. Maar als een ketel op een te hoge temperatuur heeft gestaan bij de productie van een batch yoghurt, dan moet wel de gehele batch afgekeurd worden.

Achter de codering zit een heel systeem. Dit is geheel geautomatiseerd tot aan de folie printer toe, die uiteindelijk de codes op de verpakkingen zet.

Niet alleen voedingsproducten moeten zodanig gecodeerd worden. Ook farmaceutische producten en elektronica ontkomen er niet aan. Dit alles in het kader van het monitoren van de kwaliteit. Vooral bij farmaceutische producten gaat de veiligheid van het product boven alles. Het productieproces wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Voor verkoop van deze producten, is een barcode noodzakelijk. Door gebruik van deze code hoeft een caissière de prijs van een product niet uit haar hoofd te weten maar de kassa haalt dit gegeven gewoon uit de database. De kassa weet ook of er een aanbieding geldig is op dit product. Zo loop je als consument geen leuke aanbiedingen meer mis.

Een nieuw manier van coderen is met een QR code. Deze worden al gebruikt op tijdschriften, bushaltes en visitekaartjes. Deze code is wat artistieker om te zien dan de bekende verticale lijntjes van barcodes. Menig kunstenaar heeft zich hier al door laten inspireren. Er bestaat een speciale QR printer.