Valentijnsdag: dit zijn de leukste cadeautips

Lang geleden op Valentijnsdag…
Heb je er bij het versturen van je Valentijnskaart weleens bij stilgestaan waar Valentijnsdag eigenlijk vandaan komt? Valentijnsdag is, volgens de overleveringen, ontstaan nadat Sint-Valentijn ter dood veroordeeld werd door de Romeinse keizer. Klinkt niet erg romantisch, hè?

Jouw Valentijn
Toch zitten er een paar romantische kanten aan dit verhaal. De keizer was van mening dat soldaten in zijn leger slechter zouden presteren als ze getrouwd waren. Sint-Valentijn geloofde heilig in de liefde en was het daar niet mee eens. Hij trouwde de soldaten en diens geliefden daarom in het geniep. Daarnaast had Sint-Valentijn zelf ook een liefje. Op de dag dat hij om het leven gebracht zou worden, schreef hij aan haar een afscheidsbrief, met als afzender: jouw Valentijn. Snap je meteen waar het versturen van Valentijnskaarten met deze ondertekening vandaan komt.

Valentijnscadeau
Valentijnsdag: go retro!
Het sturen van een Valentijnskaart is terug van weggeweest. In dit digitale tijdperk is het, net als het ontvangen van een persoonlijk kaartje met Kerst of voor je verjaardag, retro-chique om voor Valentijnsdag een kaart of handgeschreven Valentijngedicht te sturen naar jouw grote liefde. Naar wie ga jij dit jaar een Valentijnskaart sturen?

Tip: Moet jouw partner de hele dag werken op Valentijnsdag? Stuur dan eens een Valentijnskaart naar zijn werk. Ontzettend romantisch om op je werk zo verrast te worden!

Een cadeau op Valentijnsdag, moet dat?
Ook al ben ik het type ‘ik hoef niks voor Valentijnsdag’ (of mijn verjaardag, of Moederdag), ik ben tóch lichtelijk teleurgesteld als mijn vriend me niks geeft. Gelukkig is dat maar één keer gebeurd. (Oké, toen zat hij op Valentijnsdag voor zijn werk in het buitenland.) Hij verrast me jaarlijks op Valentijnsdag met een geweldig Valentijnscadeau, variërend van een grote bos rozen tot een lekkere fles champagne. Misschien niet de meest originele Valentijnscadeaus, maar het feit dat hij aan mij én aan Valentijnsdag gedacht heeft, stemt me uiterst gelukkig.

Een origineel Valentijnscadeau
Omdat ik graag originele Valentijnscadeaus koop, zoek ik vaak online naar goede ideeën. Voor mijn vriend kies ik vaak een gadget uit, iets wat hij graag wil hebben, maar voor zichzelf niet zou kopen. Zo kocht ik vorig jaar een elektrische grill, waar je tosti’s mee kunt maken, maar ook hamburgers, biefstuk en ander mannelijk voedsel. Dat wilde hij heel graag hebben en hij is er dan ook ontzettend blij mee. Dit jaar wil ik graag iets kopen wat hij mee kan nemen naar zijn werk (zodat hij elke dag aan me denken kan). Misschien een vette bluetooth headset, een stoere rugzak of een handige multi-tool? Ik snuffel online net zolang tot ik hét perfecte Valentijnscadeau gevonden heb.

Handgemaakt en persoonlijk: knutselen Valentijnsdag
Voor de echte DIY’ers en creabea’s onder ons is het wellicht een goed idee om zelf een Valentijnscadeau te maken. Handgemaakte en persoonlijke cadeaus doen het altijd goed. En omdat Valentijnsdag tegenwoordig ook een dag is om aan anderen, naast je partner, te laten weten dat je van ze houdt – je moeder, beste vriendin, buurvrouw – hoef je je niet te beperken tot één knutselproject. Haal de knutsel- en frutselspullen maar uit de kast, om naar hartenlust Valentijnscadeaus te maken. Haak een hartjesslinger, knoop roze en rode armbandjes of creëer een mooie tegoedbon voor een avondje uit. Ga jij voor Valentijn knutselen? Deel dan jouw creatie op internet en inspireer andere DIY’ers om volgend jaar ook te knutselen voor Valentijnsdag.

Gedichten schrijven
Of je er nu één met veel zorg uitkiest in de winkel, of er één zelf maakt: een Valentijnskaart is niet écht af zonder gedicht. Vind je het lastig om voor Valentijn gedichten te schrijven? Op internet zijn natuurlijk veel voorbeelden te vinden – ter inspiratie! – en er zijn online rijmwoordenboeken die je een handje kunnen helpen. Het hoeft geen lang en hoogdravend gedicht te worden; een paar lieve zinnetjes zijn al voldoende om het hart van je geliefde te doen smelten. Toch?

Tip: Wil je voor Valentijn gedichten schrijven, maar geen kaart sturen? Schrijf dan jouw Valentijnsgedicht in een mooi notitieboek, dat je vervolgens cadeau geeft. Jouw geliefde leest dan elke keer jouw gedicht bij het openslaan van het opschrijfboekje.

Samen genieten
Extra aandacht voor elkaar op Valentijnsdag hoeft uiteraard niet alleen in de vorm van Valentijnskaarten en Valentijnscadeaus. Wat dacht je van een lekker ontbijt op bed? Compleet met een gekookt eitje, verse jus en wafels in de vorm van hartjes (met verse aardbeien erop)? Of zet na werktijd de tafel vol met kaarsen, een flesje wijn en schaaltjes met allerlei lekkere hapjes en dipsausjes. Ga je liever voor een echte maaltijd? Besteed dan jouw (en jullie) tijd niet aan kokkerellen in de keuken, maar ga eens ouderwets gezellig gourmetten. Zet een goede grillplaat op tafel, wat stukjes vlees, groente, brood en salade en blijf lekker lang (na)tafelen. Eindelijk de tijd om weer eens écht met elkaar te praten in plaats van televisiekijken of nog snel even wat werk afmaken. Valentijnsdag is hiervoor de ideale dag; samen genieten en aandacht hebben voor elkaar.

Valentijnsdag vergeten? Tip voor hem (en haar)
De meeste mannen zijn helemaal niet te beroerd om iets te regelen voor Valentijnsdag, het is gewoon iets waar ze niet zo snel aan denken. En geef ze eens ongelijk: we zijn met z’n allen ontzettend druk en hollen van hot naar her. Werken, sporten, huishouden, je sociale leven op peil houden… Tsja, dan vergeet je weleens iets. Zoals Valentijnsdag. Geen probleem! Zet Valentijnsdag gewoon duidelijk in jullie agenda’s. Spreek af dat jullie die avond vrij houden en samen doorbrengen. Dat kan met de tips hierboven, maar natuurlijk ook door samen iets te plannen. Jij kent je partner het best, dus je weet vast wel iets leuks en romantisch te verzinnen!

Fijne Valentijnsdag!