Tips & trucs voor een stressvrij feestje voor een jarige jongen

Je kent ze wel, die reality shows over moeders die decadente kinderfeestjes organiseren. Compleet met springkussen, clowns, ponyritjes en luxe party favours. Uiteindelijk komt het erop neer dat de moeder het vooral belangrijk vindt dat zij zelf gecomplimenteerd wordt en zijn de wensen van de jarige job een bijzaak. Hier wordt niemand echt gelukkig van. Waar we wel gelukkig van worden is een kinderfeestje waar zowel de jarige job als de gasten het naar hun zin hebben en wat weinig stress oplevert voor de ouders. Bij Topcadeau.nl werken heel wat vaders en moeders van jongens en zij hebben al behoorlijk wat ervaring met een “verjaardag jongen” opgedaan en delen dan ook graag een aantal tips voor een perfect stressvrij jongensfeestje.

Boys will be boys

Als moeder is het soms moeilijk uitzoeken wat er in dat koppie van een jongen omgaat. Jongens praten minder dan meisjes en zijn fysieker ingesteld. Een meisje zal je vertellen wanneer ze verdrietig is, terwijl een jongen het laat zien aan zijn lichaamshouding. Als de verjaardag van je zoon eraan zit te komen, begin dan al vroeg met peilen wat hij zou willen doen met zijn kinderfeestje en wie er moeten komen. Door steeds kleine stukjes informatie uit jouw jongen los te peuteren weet je op tijd wat er geregeld moet worden. Zorg in ieder geval voor een activiteit waar de jongens hun energie in kwijt kunnen. Een indoor speelhal, een speelbos of een actieve speurtocht zijn voor jongens leuk om te doen. Knutselen is vaak voor jongens niet erg geschikt, omdat ze zich dan kunnen gaan vervelen.

verjaardag jongen

Zonder leuke cadeaus geen leuke verjaardag zoon

Voor een meisje is het vaak vrij gemakkelijk om een geschenk te kopen, maar voor jongens is het toch vaak net even iets lastiger. Je wilt immers niet altijd met een doosje Lego aankomen. Leuke cadeaus maken een feestje compleet, zeker voor jonge kinderen. Overleg met jouw jongen wat hij graag voor zijn verjaardag wilt hebben en zet dan op de uitnodiging een suggestie, zoals ‘ik houd van lego’ of ‘ik ben fan van de Ninja turtles’. Dan weten de gasten een beetje wat voor cadeaus de jarige jongen leuk vindt en kunnen ze gericht zoeken. Als je geen specifieke dingen noemt kan iedereen binnen zijn of haar budget iets kopen.

Plan zoveel mogelijk van te voren

Om het kinderfeestje stressvrij te laten verlopen, is het goed om een duidelijke planning te maken en te zorgen voor een gestructureerde organisatie. Jongens houden over het algemeen van structuur en hebben het ook nodig. Zorg op een jongensfeestje dat er duidelijk is wat er gaat gebeuren en wanneer. Dit is voor elke jongen prettig en het scheelt ook voor jou veel stress. Een kort draaiboek samenstellen klinkt gek, maar is best een goed idee, zeker als je het feestje thuis houdt.

Besteed zoveel mogelijk uit

We willen allemaal supermom voor onze jongens zijn. Onthoud dat dit ook kan als je niet zelf de taart bakt, de versieringen maakt, de kinderen ophaalt en wegbrengt en alle gasten entertaint. Voor jouw zoon zal de taart net zo lekker smaken als die van de supermarkt of de bakker komt. Zelf uitgekozen slingers en ballonnen bij de feestwinkel zijn mooi en makkelijk. Op de uitnodiging zet je de tijd waarop kinderen verwacht worden en hoe laat ze weer opgehaald moeten worden. Door een leuke activiteit te hebben, worden de kinderen vanzelf geamuseerd en hoef jij dus alleen als begeleider erbij te zijn. Op die manier kan je zelf ook nog een beetje van het feest genieten.

Nodig niet teveel kinderen uit

Jongens willen graag iedereen te vriend houden en dus ook zoveel mogelijk kinderen uitnodigen voor hun feestje. Als je een stressvrij feest wil hebben zorg dan dat alleen de echte vrienden van je zoon uitgenodigd zijn. Zes of zeven kinderen is altijd wel genoeg. Door de aantallen beperkt te houden kan je het feest beter begeleiden en eventuele ruzie direct aanpakken. Ook scheelt het behoorlijk in de kosten en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Voor je zoon blijft de herinnering hetzelfde, 30 kinderen of zeven kinderen, het feest blijft even leuk.

Leuke cadeaus, ook voor de gasten

Het is voor kinderen heel erg leuk om een herinnering aan een geslaagd feestje te hebben. De jarige zal trots zijn dat hij iets uit mag delen aan het einde van zijn verjaardag. Het hoeven geen dure party favours te zijn, maar een klein zakje met wat te snoepen en een speelgoedje of een ballon is vaak voldoende om een jongen blij te maken. Mocht je in het bezit zijn een polaroid camera is het erg leuk om de jarige jongen met elke gast op de foto te zetten en die mee te geven. Dit is hier echt een hit.