Teruglopende inkomsten radio

Radio kent een lange geschiedenis. Toen het net kwam moest het knokken voor z’n bestaansrecht, maar uiteindelijk is het uitgegroeid tot één van de belangrijkste vormen van grote media die we kennen en die zijn waarde door de jaren heen zeker heeft bewezen. Radio is door de jaren heen ook enorm verandert, van vrijwel alleen praatprogramma’s naar steeds meer entertainment. Ook is radio een stuk commerciëler geworden en zijn de inkomsten uit radio enorm gegroeid. Waar voorheen veel shows alleen konden draaien door overheidssubsidie is er nou een breed aanbod aan zenders dat zonder enige vorm van subsidie hoge winsten weet te behalen.

Het succes van radio verschilt per land, zo heeft radio Nederland enorm verandert en behoort de radio hier tot de beste van de wereld als het aankomt op de kwaliteit. Zo beweegt de Nederlandse radio goed mee met de technologie en is internetradio in Nederland prominent aanwezig, terwijl andere westerse landen hier toch wat steekjes laten vallen. Wat ook uniek is voor Nederland, is dat veel radiostations ook andere verdienmodellen hebben omarmt. Denk bijvoorbeeld aan festivals die door Radio 538 worden georganiseerd en het exploiteren van andere media zoals TV en internet diensten.

Dit is maar goed ook, want kortgeleden werd bekend dat de inkomsten uit advertenties dit jaar rap zijn teruggelopen, met maar liefst 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is opmerkelijk, want het aantal adverteerders nam wel toe. Deze inkomstendaling is niet nieuw; ook in 2015 waren er minder inkomsten uit radio dan het jaar daarvoor.

Dit wijst erop dat radio nog steeds een belangrijke rol vervult, want ondanks de daling blijft het een astronomisch bedrag dat wordt opgehaald, maar laat ook zien dat het landschap verandert. Zo wordt internetradio belangrijker en is het maar goed dat er ook andere verdienmodellen verzonnen worden.