Terminologie voor de beginnende belegger

Wanneer je net begint met beleggen zal je veel specifieke termen tegenkomen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Om uiteindelijk succesvol te zijn is het wel belangrijk dat je precies weet wat deze termen inhouden. Er bestaan honderden van dit soort termen, maar in dit artikel zal ik de belangrijkste termen voor beginnende beleggers bespreken.

  • Dit is een bewijs van eigendom van een deel van een bedrijf dat je recht geeft om mee te delen in de winst van dit bedrijf.
  • Dit zijn kwade jongens. Ze proberen je aandelen aan te smeren die ten dode zijn opgeschreven en op die manier proberen ze geld te verdienen via jouw vermogen.
  • Deze term zal je voornamelijk tegenkomen als je in obligaties gaat beleggen. Een coupon geeft recht op couponrente. Deze rente wordt uitbetaald als je in het bezit van een obligatie bent. Meestal jaarlijks.
  • Online instituut die de mogelijkheid geeft om online te beleggen. Er zijn erg veel verschillende internetbrokers, dus deze brokers vergelijken is aan te raden.
  • Het gaat hierover het investeren van geld door een vooraf gekozen index te volgen.
  • Nominale waarde. Dit is de waarde die op het aandeel staat. Dit heeft dus niks te maken met de koers van het aandeel, deze kan erg verschillen.
  • Een trend is de ontwikkeling van een bepaald aandeel. De koers van een aandeel kan schommelen en de trend laat zien hoe het aandeel zich ontwikkelt.

Nu je een aantal belangrijke termen kan je je verder gaan verdiepen in het beleggingswereldje. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een aantal websites die gespecialiseerd zijn in beleggen te raadplegen, zoals leerbeleggen.com. Hier vind je informatie over het beleggen en kan je eerst even oefenen met behulp van een demo.