Scheiding van tafel en bed, wanneer verstandig?

Was het een beetje uit de mode geraakt is het nu weer helemaal in; de scheiding van tafel en bed. Wie doet dat nog? Vroeger waren het vooral stellen met een zwaar religieuze achtergrond. Het geloof stond scheiden in de weg maar wanneer het echt ondoenlijk was om nog langer samen te zijn en wonen was een scheiding van tafel en bed een optie. Je hoefde dan niet langer samen te leven maar bleef formeel wel gehuwd. Deze reden komt steeds minder vaak voor. Ik zou bijna willen zeggen gelukkig maar want het heeft ook wat haken en ogen. Zo mag je niet zo maar opnieuw trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Waarom dan nog scheiden van tafel en bed?

In welke gevallen is scheiding van tafel en bed verstandig

Er zijn aanleidingen om deze vorm van scheiden aan te gaan. Meestal heeft dat een fiscale of financiele grond. In het meest trieste geval gaat het om chronisch zieke mensen die zorg nodig hebben of aanpassingen in hun omgeving. Wanneer een partner net iets te veel verdient om toeslagen of zorgvergoeding te krijgen kan het lonen om te kiezen voor een scheiding van tafel en bed. In veel gevallen leeft de partner al elders. Toch heeft dit een zware emotionele component want je houdt nog steeds van je partner. Het is niet zelden dat mensen die zich in deze situatie bevinden overgehaald moeten worden.

Je hebt een mediator nodig

Een andere reden kan fiscaal zijn. Een scheiding van tafel en bed maakt dat jullie fiscaal gezien uit elkaar gaan. Dat kan handig zijn wanner een van beiden een eigen zaak heeft of een groot vermogen en de ander niet. Weet je niet precies hoe dat in jullie geval is? Schakel dan een mediator in. Deze kan jullie precies vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat in jullie geval verstandig is. Daarnaast kan de mediator het hele proces dat gelijk is aan een reguliere scheiding, begeleiden.

scheiding van tafel en bed