Scheiden: hoe werkt het eigenlijk?

Wie gaat scheiden heeft veel te regelen. Dat kan een opgave zijn in een emotioneel zware tijd. Om alles goed te regelen is veel overleg en onderhandeling nodig met je toekomstige ex-partner. Dus juist wanneer besloten is uit elkaar te gaan wordt er een beroep gedaan op jullie saamhorigheid. Voor sommige stellen is dat een uitdaging die ze goed aan kunnen maar voor de meeste is dat een brug te ver. Je hoeft geen knallende ruzie te hebben om problemen te hebben met deze opgave. Het is heel normaal wanneer de emoties een goede samenwerking in de weg staan. Dan is het fijn om een beetje hulp te krijgen. Maar van wie?

Een mediator helpt bij het scheidingsproces

Een mediator is de ideale persoon om te helpen bij het scheidingsproces. Een scheidingsmediator is net zo goed advocaat alleen ook geschoold in de begeleiding van scheidende stellen. Een mediator is onpartijdig en heeft het beste met jullie beiden voor. Hij of zij snapt dat bij het bespreken van de verdelingen emotionele situaties ontstaan en heeft hier ruimte en aandacht voor. Natuurlijk is het geen psycholoog of relatietherapeut maar gesprekken met een goede mediator kan soms zelfs leiden tot een herziening van de voorgenomen scheiding. Het komt met regelmaat voor.

De scheiding aanvragen

Wanneer de scheiding voor jullie absoluut de beste oplossing is zal de mediator jullie coachen in het opstellen van een echtscheidingsconvenant. In dit convenant regelen jullie de verdeling van roerende en onroerende goederen. Zijn er minderjarige kinderen, dan zullen jullie een ouderschapsplan moeten opstellen. De uiteindelijke scheiding aanvragen zal gebeuren door de mediator. Deze zorgt ervoor dat alle noodzakelijke stukken bij de rechtbank komen. De rechter zal uiteindelijk uitspraak doen. Staan er geen vreemde zaken in de stukken dan zullen het convenant en het ouderschapsplan onverkort worden over genomen. De laatste stap moeten jullie weer zelf doen: de echtscheiding regelen bij de gemeente. Pas dan zijn jullie gescheiden.

scheiden