Scheiden en dan? Alles wat je moet weten over scheiden.

Jullie gaan scheiden. Tijd om heel veel dingen te bespreken, te regelen en vast te leggen. Scheiden is hard werken. Je moet de relatie goed houden om te kunnen blijven overleggen terwijl er natuurlijk emoties spelen, en jullie moeten alles verdelen. Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd dan zijn de meest belangrijke zaken makkelijk te regelen. Andes is het wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Over alles moet nagedacht worden en uiteindelijk zullen de afspraken vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant. Dit convenant gaat naar de rechtbank alwaar de rechter uitspraak doet over jullie voorgenomen scheiding. Maar hoe komt dat convenant tot stand en hoe komt het bij de rechtbank. Scheiden en dan, op dit vraag proberen wij in deze blog antwoord op te geven.

Wat komt er kijken bij scheiden

Bij een scheiden is er de keuze voor begeleiding (van begin tot aan de rechtbank) van een advocaat of mediator. Een mediator heeft altijd de voorkeur. Waarom? Een mediator is er voor jullie beiden, is geen partij en heeft dus geen ander belang dan dat jullie op een fatsoenlijk geregelde manier uit elkaar gaan. Een mediator heef ook oog voor de zachte kant en heeft begrip voor emoties die spelen. Daar is ook zeker ruimte voor en tegelijkertijd zal de mediator op toezien dat jullie hierin niet blijven hangen. De begeleiding van een mediator leidt in een enkel geval zelfs tot de beslissing om niet te scheiden.

Liever een mediator dan een advocaat

Een mediator is stukken voordeliger dan een advocaat. In tijd en geld. Je wordt geholpen gedurende het hele scheidingsproces. De mediator zorgt ervoor dat niets aan het toeval wordt over gelaten en dat jullie op een goede manier uit elkaar gaan. De mediator, die overigens tevens advocaat is, heeft alle kennis en kunde in huis om dit proces te begeleiden. Zoek bij jullie scheiding een mediator die bij jullie past.

scheiden en dan