Pas op met het Kerstdiner: Junkfood tast het geheugen aan

kerstdiner

kerstdiner

Het langere tijd eten van grote porties junkfood met veel suiker en/of vetten kan leiden tot een aanzienlijke vorm van geheugenverlies. Dit proces start al na 5 dagen en wordt niet omgekeerd als er weer wordt overgestapt op een gezond dieet.

Dit is de conclusie na een studie op ratten door de Universiteit van NSW, welke dinsdag wordt gepubliceerd in het tijdschrift ‘The Brain , Behaviour and Immunity ‘.

De onderzoekers stelden voor langere tijd bloot aan een dieet van weinig vet met suiker water , weinig vet met gewoon water, junkfood met water en junkfood met suikerwater.

“Alle ratten op het dieet met veel suiker en vet, inclusief taart , chips en koekjes , toonde tekorten”. Aldus één van de onderzoekers Professor Morris. “Het maakt dus niet uit of je veel of weinig vetten eet. Ook het eten van suikers geeft een dergelijk effect”.

Het geheugenverlies deed zich voornamelijk voor in het ruimtelijk geheugen. De dieren met de meeste geheugenschade merkten minder goed op dat objecten waren verschoven.
Bij een vergelijkbare studie met mensen 2 jaar geleden bleken de personen die ook 5 dagen op een dieet van junkfood werden gezet een verminderde reactievermogen te hebben ontwikkeld. Ook bleken ze meer moeite te hebben met het verwerken van informatie.

De komende tijd zullen de medewerkers van de Universiteit onderzoeken of het effect van geheugenverlies ongedaan kan worden gemaakt, onder andere door het effect van bewegen gedurende het dieet te onderzoeken.