Orthodontie voor alle leeftijden

Bij orthodontie denk je meestal aan een tiener in de puberteit die een groot stuk ijzer in zijn of haar mond heeft zitten. Over het algemeen zijn het natuurlijk ook meestal pubers die een beugel dragen. Vandaag de dag is het bijna normaler om op een gegeven moment een beugel te krijgen dan dat je deze niet krijgt. Maar naast kinderen zie je vandaag de dag steeds meer volwassenen die een beugel beginnen te dragen.

 

Bij de jeugd is het vaak heel erg nodig om een beugel aan te meten om het gebit op orde te krijgen. Bij volwassenen is het veel vaker om esthetische redenen dat mensen een beugel nemen. Er is vandaag de dag een veel grotere sociale druk om er zo goed mogelijk uit te zien. Op de sociale media zie je constant mensen voorbij komen met een perfecte lach op hun gezicht. Zo’n mooie lach helpt natuurlijk veel in het dagelijkse leven. Echter kan het ook zijn dat je op latere leeftijd functionele gebitsproblemen begint te ervaren. Hierdoor kan het ook zijn dat een beugel wenselijk wordt.

 

Ook bij volwassenen is het wel zo dat zij eerst een consult krijgen. Uiteraard worden de kaak en het gebit volledig in kaart gebracht met gipsen gebitsmodellen en röntgenfoto’s. Vanuit hier wordt er gekeken naar de juiste beugelbehandeling voor de patiënt. Helaas is het wel zo dat sommige problemen niet met orthodontie verholpen kunnen worden. In dit geval zal de kaakchirurg te werk moeten gaan door een chirurgische kaakcorrectie uit te voeren.

 

Je ziet vaak dat orthodontie volwassene niet zit in het basispakket. De behandelkosten zijn afhankelijk van het probleem dat verholpen dient te worden. De duur van een behandeling varieert meestal van één tot twee jaar. De kosten komen ongeveer te liggen tussen de € 1000,- en € 2500,-. Met een aanvullende verzekering wordt er meestal wel een gedeelte van de behandeling vergoed. Het is echter wel aan te raden eerst goed na te gaan wat er verzekerd wordt en wat niet.