Niet-afwasbare waterpijpslangen schoonmaken

Niet alle shisha slangen die verkocht worden zijn ook “wasbare” slangen. Tenzij je een slang koopt die expliciet ‘afwasbaar’ is, kun je er vrij zeker van zijn dat deze ‘niet afwasbaar’ is. Dit betekent dat er een metalen spoel aan de binnenkant van je slang zit – die volkomen veilig is, maar als deze in direct contact met water wordt gebracht, kan deze roesten en is de slang niet meer bruikbaar. Dit betekent echter niet dat je je slang niet mag of kan schoonmaken. Het kan en moet zeker regelmatig worden gewassen, maar hoe maak je een niet-afwasbare slang schoon zonder stromend water.

 

Hoewel het tegenstrijdig klinkt is het schoonmaken van een niet-afwasbare slang eenvoudiger dan het schoonmaken van een afwasbare slang. Met wasbare slangen zal je moeten spoelen, reinigen en grondig herhalen. Zelfs als je dit doet, kun je mogelijk niet alles uit de slang krijgen, omdat je de binnenkant van de slang niet kunt schrobben.

 

Als je een kapstok of een handdoekenrek hebt, werkt dit erg goed. Het enige dat je moet doen, is je slang ophangen zodat beide openingen naar de vloer wijzen. Uiteraard wil je ook een handdoek of papieren handdoek onder de slang leggen om eventuele uittredende druppels op te vangen. Deze methode is alleen effectief als je de slang direct na het roken ophangt, omdat alles dan nog nat genoeg is om uit de slang te komen.

 

Hierna moet je gaan slingeren. Zoek een lege plek buiten, neem je vers gebruikte slang mee en slingeren hem zo snel als je kunt. De middelpuntvliedende kracht zal helpen om eventuele resten in je slang te verdrijven. Na het gebruik van deze methode is het het beste om door te gaan en je slang daarna droog de laten hangen, zodat resterende resten uit het uiteinde van de slang zullen druppelen. Hierna kun je weer genieten van je shisha.