Live muziek wint aan populariteit

Lange tijd heeft elektronische muziek zoals bijvoorbeeld dance en house de hitlijsten, festivals en feesten gedomineerd. De laatste maanden zien we echter een voorzichtige trend waarbij echte band muziek en live muziek aan populariteit wint. Steeds vaker spelen bands op grote festivals, worden DJ’s verruild door coverbands en feestbands op bruiloften, tentfeesten en bedrijfsfeesten. Live muziek is duidelijk zijn nieuwe opmars aan het maken.

Festivals

In de afgelopen jaren zagen we op festivals steeds vaker grote DJ’s zoals Tiesto, Armin van Buuren en Junkie XL verschijnen. Met aan elkaar gemixte plaatjes en gelikte lasershows wisten ze de tenten en zalen goed plat te spelen. Als tegengestelde trend zien we dat de festivalgangers de DJ’s wel een beetje moe zijn er=n steeds meer gaan vragen om goede live bands die lekkere live muziek kunnen spelen. Dit gaat om de grote namen zoals Kane, Anouk en Racoon. Maar ook om kleine bands, coverbands en feestbands.

Tentfeesten

Tentfeesten zijn jarenlang het domein geweest van live bands die de hele boel op hun kop konden zetten en het niet erg vonden om met bier begooid te worden. Ook in de tentfeesten is een tijd de trend geweest om DJ’s te laten optreden, maar daar zien we al wat langer de live bands weer terug komen. Met name de feestbands met een dansbaar en losbaar feestmuziek repertoire doen het goed op deze gezellige feesten. Vooral de grotere feestbands met een professionele show worden vaak gevraagd. Een goed voorbeeld hiervan is Day Out feestband uit Utrecht die vele boekingen per jaar heeft in de grotere tentfeesten.

Bruiloften

Op bruiloften zijn de live bands eigen nooit echt weg geweest. Wel hebben we gezien dat steeds meer bruidsparen kozen voor kleinere bands en orkesten. Maar ook DJ’s zijn een tijdje populair geweest. Toch bleek de DJ niet altijd de juiste sfeer te brengen en zien we de terugkomst van de coverbands en feestbands. Met name de wat kleine coverbands doen het goed.

Bedrijfsfeesten

Door de crisis is er minder geld besteed aan bedrijfsfeesten en personeelsfeesten. Dit ging sterk ten koste van live muziek. een grote coverband of feestband kost nou eenmaal flink meer dan een DJ die in zijn eentje staat te draaien. Nu de budgetten weer wat worden vergroot is ook de vraag naar professionele coverbands gegroeid. De prijzen zijn wel wat gezakt, maar er is een stijgende lijn te zien.