Lijm in de carrosseriebouw

Lijm, kit en tape kan voor carrosseriebouwers zeer interessant zijn voor het structureel verlijmen en afdichten van componenten. Ook voor het verlijmen van geïsoleerde sandwichpanelen zijn speciale lijmen verkrijgbaar. Deze oplossingen bieden aanmerkelijke voordelen wat betreft gewicht, geluid, trillingen en kosten ten opzichte van mechanische bevestigingsmiddelen zoals schroeven, bouten en klinknagels. Verder hebben deze bevestigingsmiddelen ook minder voorbereiding (zoals boren of ponsen) nodig vergeleken met de mechanische bevestigingsmiddelen.

In de carrosseriebouw zijn bevestigingssystemen een belangrijk onderdeel van de constructie. Betrouwbaarheid is dan ook een belangrijk criteria. De laatste jaren hebben lijmen zich snel ontwikkeld waardoor we constructies die gebruik maken van lijm ter bevestiging kunnen vertrouwen. Lijm heeft als belangrijk voordeel dat de constructieve stijfheid van een product beter wordt door gebruik van lijm.

Productiviteit verbeteren met lijmoplossingen

Door gebruik te maken van lijmoplossingen kunt u tijd besparen. U hoeft namelijk geen tijdsintensieve mechanische bevestigingsmaterialen te bevestigen maar hoeft de materialen alleen maar te verlijmen. Verder zorgt lijmen voor maximale ontwerpvrijheid tijdens de ontwerpfase en bespaart het materiaal. Maandelijks worden er nog nieuwe lijmen ontworpen en nieuwe toepassingen bedacht.

Spuitlijm in de carrosseriebouw 

Met spuitlijm hoef je de lijm niet meer met de hand aan te brengen maar kun je eenvoudig grote oppervlaktes inspuiten met lijm. Dit bespaart lijm en zorgt voor een hogere productiviteit. Behalve voor de carrosseriebouw wordt spuitlijm ook veel gebruikt voor interieurbouw en jacht en scheepsbouw.