Koop een wijnkoelkast of wijnklimaatkast bij de specialist

Een wijnkoelkast houdt alleen maar koud, sterker nog als je het over echte wijnkasten hebt, spreek je over wijnklimaatkasten of wijnbewaarkasten. Wat moet je wanneer kiezen? Bij een standaard winkel waar ze ook diepvrieskisten, televisies en wasdrogers verkopen, kunnen ze niet met in discussie gaan over het bewaren van wijn. Dit is namelijk een vak apart en daarom heeft Wijnpromotor besloten om haar klanten te informeren over het op de juiste manier opslaan van wijn.

Een wijnkoelkast is eigenlijk wat het woord zegt een koelkast waar je wijn in kunt koelen. Maar daar zit nu net het punt. Wijn moet niet alleen gekoeld worden, maar ook de luchtvochtigheid, de specifieke temperatuur per wijncategorie en luchtbehandeling zijn aandachtspunten. Wil je wijn gedurende langere termijn bewaren, dan moet je ook over trillingen nadenken. Dus een wijnkoelkast is echt iets anders dan een wijnklimaatkast. Deze zorgt ervoor dat de wijnen op de juiste servertemperatuur worden bewaard. Rood rond de 18°C, wit en rosé rond de 18°C en de bubbels rond de 5°C. Dat is natuurlijk lastig in een koelkast die alleen maar in ‘standen’ werkt variërend van 1 tot 5. Een wijnklimaatkast heeft verschillende temperatuurzones en regelt de luchtvochtigheid, maar zorgt tevens voor een zuivere lucht. Dit voorkomt dat onaangename geuren in de wijnen trekken met een kurksluiting.

Het meest onderkende probleem bij het bewaren van wijn zijn de omgevingstrillingen. Om dit probleem op te vangen, heeft Wijnpromotor Vibration Reduction Blocks laten ontwikkelen. Wijnliefhebbers die via Wijnpromotor een ‘Liebherr wijnkoelkast’ kopen, krijgen een gratis set Blocks meegeleverd, zodat de omgevingtrillingen met 95% worden gereduceerd.