Kinderen met PTSS blijken makkelijker te behandelen

Een posttraumatische stressstoornis bij kinderen blijkt makkelijk in een paar uur tijd behandeld te kunnen worden. Zo concluderen de Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen in een onderzoek dat zij publiceerden in ‘The Journal of Child Psychology and Psychiatry.

In het onderzoek werd gekeken naar de verschillen in tijdsduur en effectiviteit tussen twee behandelmethoden: ‘Cognitive Behavior Writing Therapy’ (CBWT) en ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ (EMDR). CBWT is een therapievorm waarbij patiënten hun traumatische ervaringen op papier zetten; EMDR aan de andere kant, is een behandeling waarbij patiënten de traumatische ervaring mondeling beschrijven terwijl zij tegelijktertijd ritmische oogbewegingen dienen te maken. De onderzoeksgroep betrof kinderen en adolescenten tussen 8 en 18 jaar met een posttraumatische stressstoornis gerelateerd aan één enkel trauma.

Beide vormen bleken niet alleen effectiever te zijn dan meer traditionele behandelvormen, maar ook nog eens significant minder behandeltijd te kosten. Na de eerste behandeling van maximaal 45 minuten volgden nog twee follow-ups, een na drie en de andere na twaalf maanden. De effecten bleken blijvend te zijn na de follow-up.

De onderzoekers raden dan ook aan om kinderen met een posttraumatische stressstoornis zo snel mogelijk door te verwijzen naar een van deze behandelvormen, zodat zij niet onnodig met klachten blijven rondlopen. Een mooie bijkomstigheid is dat het doorverwijzen zowel naar als binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) makkelijker gemaakt wordt door nieuwe afspraken rondom de administratieve verplichtingen van de verschillende instellingen. Dit levert natuurlijk niet alleen voordelen op voor patiënten met PTSS, maar voor alle patiënten met psychische klachten.