Thermae, zo noemde de oude Romeinen vroeger hun badhuis. Zij beschouwden baden als gezond en ontspannend. Daarom waren hun badgebouwen in alle uithoeken van het Romeinse Rijk terug te vinden. Het badritueel was niet alleen goed voor de gezondheid van lichaam en geest; het bouwwerk was ook een sociale, sportieve en zakelijke ontmoetingsplaats. De aanwezigheid van restaurants, winkels en café’s zorgden ervoor dat mensen er uren lang verbleven.
De Thermae bestonden uit verschillende vertrekken zoals o.a. het tepidarium, het meest luxe vertrek, dat werd gebruikt voor ontspanning en het insmeren van de huid met heerlijke oliën. Daarnaast waren er warm- en koudwaterbaden. Deze manier van baden verdween na het vertrek van de Romeinen, maar is inmiddels weer helemaal terug. Tegenwoordig kennen we de Jacuzzi en bubbelbad baden als moderne vorm van warmwaterbaden. In tegenstelling tot vroeger geniet men nu juist privé van het verwarmde water.
Sociale activiteiten waren een fundamentele verantwoordelijkheid van Griekse en Romeinse heersers. Dit resulteerde in een groot aantal badhuizen en sportscholen. In de Ilias heeft Homerus het vaak over de passie van de Grieken voor het baden. Hoewel er perioden waren dat Grieken slechts gebruik maakte van een snelle dip in koud water, vertellen Homerus en andere Griekse schrijvers over verschillende baden, van heet water tonnen tot hetelucht baden, ofwel laconia. Hoewel historische gegevens schaars zijn, weten we dat hetelucht baden opgewarmd werden door hete stenen of het branden van kolen. De modernste technieken van nu zorgen ervoor dat we niet meer afhankelijk zijn van kolen. Met een eigen buitenspa in de tuin kunt u zelfs een dag eerder afstellen hoe warm u het water wilt hebben. Wat een luxe ten opzichte van toen.