How to: Leven met HSP

Hoog sensitiviteit, het is iets waar veel mensen geen begrip en verstand van hebben. Hoog sensitiviteit of hoog gevoeligheid is een aandoening waarbij een persoon hoog gevoelig. Dit heeft veel te maken met emoties. Veel mensen zullen HSP niet zien als een echte aandoening en snel oordelen over personen met hoog gevoeligheid. Toch schijnt 1 op de 5 personen hoog gevoelig te zijn. Je kan hierachter komen door middel van een hoog sensitief test. Als je hoog sensitief bent, is het verstandig om te weten hoe omgaan met hoog sensitiviteit. In dit artikel lees je meer informatie over hoog gevoeligheid en hoe je kan leven met HSP.

Voor een hoog sensitieve persoon is het belangrijk om zich te concentreren. Een hoog sensitief persoon wordt snel afgeleid en zal zich veel aantrekken van de omgeving. Het is daarom belangrijk voor een hoog sensitieve persoon om zich goed te concentreren op dingen waar hij of zij mee bezig is. Om je goed te concentreren is het verstandig om iets te doen dat je leuk en belangrijk vindt. Hierdoor zal een hoog sensitief persoon zich beter kunnen concentreren en minder snel laten afleiden. Daarnaast is het verstandig om iets te doen waar niet veel mensen bij betrokken hoeven zijn. Omdat hoog sensitieve personen niet goed om kunnen gaan met emoties en drukke situaties, moet een hoog sensitief persoon niet te veel invloed van buitenaf krijgen. Een individuele taak zal goed worden uitgevoerd door een hoog sensitief persoon.

Het is voor een hoog sensitief persoon belangrijk om de eigen emoties goed onder controle te houden. Zodra een hoog sensitief persoon zich laat afleiden en een grote hoeveelheid emoties over zich heen krijgt kan dit grote gevolgen hebben. Het is voor een hoog sensitief persoon namelijk moeilijk om deze emoties te verwerken. Het is daarom belangrijk om goed te beseffen wat er gebeurt om zo de situatie onder controle te houden.