Het onderhoud van tuinmeubelen

Wil je lang genieten van je tuinmeubelen? Dan is het juiste onderhoud erg belangrijk. Bij elk materiaal tuinmeubelen is echter ander onderhoudt vereist. Want, moet je nu één keer per jaar je tuinmeubelen reinigen of vaker? In dit artikel vertellen we je er meer over. Alvast een eerste tip: gebruik nooit te agressief schoonmaakmiddel. Hierdoor kan het materiaal beschadigen. Gebruik daarom altijd milde middelen.

tuinmeubels

Tuinmeubelen van riet

Als je stof op je rieten tuinmeubelen hebt kun je dat gemakkelijk verwijderen. Je zuigt het op met het bekledingsmondstuk van de stofzuiger of je veegt het weg. Dat kan gewoon met een schoon en licht vochtig doekje. Nog een extra tip voor tuinmeubelen van riet: laat ze nooit voor een lange tijd buiten of onbeschut staan. Natuurlijk materiaal kan daar gevoelig voor zijn.

Tuinmeubelen van aluminium

Heb je aluminium tuinmeubels en wil je ze schoonmaken? Gebruik dan mild afwasmiddel met veel water.

Tuinmeubelen van plastic

Met een vochtig doekje kun je plastic tuinmeubelen prima schoonmaken. Gebruik op het doekje een beetje schoonmaakmiddelen. Spoel vervolgens je tuinmeubels wel goed af. Heb je donkere vlekken in je tuinmeubels? Verwijder ze dan met een zachte oplossing met bleekwater.

Tuinmeubelen van metaal

Metalen tuinmeubelen kun je het beste schoonmaken met een warme oplossing van milde afwasmiddel. Ook is het mogelijk om ze te beschermen met een zachte toepassing van boenwas. Zet daarnaast metalen tuinmeubels ’s avonds of bij slecht weer zoveel mogelijk beschut of binnen.

Wees met schoonmaken van ijzeren tuinmeubelen extra voorzichtig. Je kunt ze het best eerst schuren met staalwol en verf ze met een anti-roest primer en speciale verf. Heb je roest? Verwijder het dan met een staalborstel.

Tuinmeubelen van hout

Sommige houtsoorten hebben niet veel onderhoud nodig. Redwood, dennen, essen, iepen en sparren zijn daar voorbeelden van. Behandel deze houtsoorten om het jaar met een speciaal houtbeschermingsmiddel. Heb je tuinmeubelen gemaakt van teak, eiken of mahonie? Dan is het slim om deze tuinmeubelen 1 of 2 keer per jaar te behandelen met een speciale olie. Je tuinmeubelen blijven daardoor mooi van kleur.