Het herstellen van glas

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar de uitvinding van het glas is natuurlijk wel levens veranderend geweest. Toen we nog geen glas hadden, konden we ook geen ramen maken in onze huizen en waren deze donkeren en overgeleverd aan de elementen. Het uitvinden van glas heeft onze huizen fraaier maar ook leefbaarder gemaakt.

Toen glas net was uitgevonden, was het eigenlijk nog helemaal niet zo mooi. Het was niet doorzichtig en niet egaal want het moest allemaal met de hand gemaakt worden en op dat punt wisten we ook nog niet hoe we doorzichtig glas moesten maken. Het was ook lastig om echt grote ruiten te maken, dus ramen en venster waren kleiner of waren verdeeld door lijsten met daar aparte glazen. Een glas reparatie was in die tijd vanzelfsprekend dan ook een stuk duurder dan dat het nu is.

Vandaag de dag is glasherstel in ieder geval gelukkig eenvoudig genoeg. Bovendien bieden de meeste verzekeringen gelukkig ook vergoedingen wanneer er een ruit sneuvelt, zodat het je niet klauwen vol met geld kost.

De techniek van glas maken is stukken verbeterd gelukkig. Tegenwoordig hoeven we het dan ook niet meer met de hand te maken maar kunnen we gewoon machines daarvoor gebruiken. Hierdoor is glas mooier geworden en gelukkig ook minder duur. Bovendien heb je nu bijvoorbeeld ook dubbelzijdig glas wat natuurlijk ook weer allerlei voordelen biedt ten opzichte van enkelzijdig glas. Zo biedt het in de eerste plaats natuurlijk een betere bescherming tegen de elementen. Het is ook nog eens stukken steviger dan enkelzijdig glas en kan daarom ook wel wat beter tegen een stootje. Ook sluit het geluid beter uit, wat natuurlijk ook fijn is voor woonhuizen maar ook zeker voor bedrijven. Kortom er komt dus heel wat kijken bij iets ‘simpels’ zoals gewoon glas.