Het belang van een hoge positie

Marketing is belangrijk. Het duurde even voordat ondernemers, investeerder en financierde het doorhadden, maar het is een feit. Meerdere onderzoeken en case studies hebben aangetoond dat het communiceren van een boodschap met als doel de consument aan te zetten tot actie in veel gevallen een significant verschil maakt. Om het maar heel simpel te zeggen: als je buurman niet weet dat er een bakker in het dorp is, waarom zou hij er dan kopen?

Een soortgelijk idee gaat ook op voor online marketing. Online is op dat gebied niet perse anders dan de fysieke wereld: zonder marketing wordt je website nooit gevonden en kan je het schudden dat er ook maar één consument is die de moeite neemt om over te gaan tot actie. De manier waarop marketing en online marketing werken is wel verschillend. In de online wereld draait het naast banners en andere equivalenten van fysieke advertenties en media ook om zoekmachine optimalisatie. Een zoekmachine als Google is het telefoonboek van het internet: mensen gebruiken het om te vinden wat ze zoeken en het is dé manier om jezelf te verkopen. Hier hoog scoren is dan ook van groot belang om succes te bereiken.

Dit kan je doen adwords adverteren maar ook door aan zoekmachine optimalisatie te doen. Dit houdt in dat je je website zo optimaliseert en promoot dat deze hoog scoort in Google. Cijfers van Google laten zien dan online vindbaarheid in direct verband staat met de zogenaamde click through rate van consumenten, de ratio waarop consumenten te gewenste actie ondernemen. De eerste positie heeft een rate van rond de 50%, terwijl dit voor de zesde tot en met de tiende positie respectievelijk 15% en 10% is. Een mooie site is niet alles, de marketing is minstens even belangrijk!