Herbalife spurt hoger na ‘zege’ tegen Test-Aankoop

Herbalife Producten

Herbalife Producten

De gecontesteerde fabrikant van afslankingsproducten Herbalife heeft in beroep een zaak gewonnen tegen consumentenorganisatie Test-Aankoop.

De rechter oordeelt dat er geen sprake is van een piramideconstructie met de doorverkopers van Herbalife-producten. Bij Test-Aankoop weet men van geen arrest.

Voedingssupplementen van Herbalife
De zaak gaat al een heel eind terug, tot mei 1994 om precies te zijn. Toen daagde Test-Aankoop Herbalife voor de rechter over de verkoopsstructuur die het bedrijf opzette met particulieren die ‘verkopers’ werden van diens producten.

Het argument van Test-Aankoop is hetzelfde als waarmee de beruchte beleggersactivist Bill Ackman campagne voert tegen het bedrijf. Hij heeft een gigantische shortpositie op het aandeel ingenomen. Kort samengevat zegt Ackman dat Herbalife niet meer is dan een gigantische piramidefraude. Het bedrijf zou zijn cijfers verdraaien, doodgewone producten veel te duur verkopen en de distributeurs onrealistisch hoge winsten voorspiegelen.

Verkoopmodel
Ackman krijgt daarbij tegenwind van enkele andere notoire miljardairs zoals George Soros, Carl Icahn en Daniel Loeb. Die doen de beschuldigingen van Ackman af als onzin, en bouwden grote posities op in Herbalife, ter ondersteuning ervan. Maar ook in het kader van hun onderlinge vete, zo lijkt het intussen.

Het gevolg is echter wel dat de markt alle berichten over het verkoopmodel van Herbalife met argusogen volgt. En nu blijkt dus dat een Belgische rechter in beroep een eerdere veroordeling van Herbalife heeft verworpen.

Test-Aankoop
Het nieuws wordt door Herbalife groot uitgespeeld. Het bedrijf probeert met alle middelen de wereld ervan te overtuigen dat het een legitiem verkoopsmodel hanteert. De boodschap lijkt aan te komen bij beleggers, die het aandeel meer dan 6 procent hoger sturen.

Bij Test-Aankoop wordt evenwel verrast gereageerd. ‘Het lijkt mij sterk dat er op een termijn van 2 jaar al een arrest van het hof van beroep in Brussel is’, zegt Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop. ‘De zaak in eerste aanleg sleepte al 7 jaar aan. Wij hebben in ieder geval nog niets gehoord.’

‘Wij hebben contact gehad met onze advocaat, en die heeft nog niets ontvangen’, vervolgt Mechels. ‘Maar het spreekt voor zich dat als er een arrest is, wij dat zullen bestuderen.’

(http://www.tijd.be/)