Etiquette

Het kerstdiner; hoe zorgen we ervoor dat de tafels net zo mooi opgedekt zijn als in een restaurant. In dit artikel bespreken we kort de etiquette die we zeker in acht moeten houden tijdens de kerstdagen. Het eten moet natuurlijk lekker zijn, maar met een mooi op gedekte tafel  maken we de avond helemaal compleet.

Waar moet je rekening mee houden als je een tafel dekt:

  • Het wordt nog heel erg vaak fout gedaan maar even voor de duidelijkheid. De vork moet links en het mes moet recht van het bord komen te liggen.
  • Een onderbord maakt dat de tafel er al direct gezellig uitziet ook als er nog geen eten is geserveerd.
  • Het bestek pak je buiten naar binnen, dus bij meerdere gangen leg je het bestek op volgorde. Het bestek voor het hoofdgerecht licht dus het meeste naar het bord toe.
  • De glazen zet je boven het mes bij de juiste gangen als de ruimte er voor is. Het water glas mag er naast of er schuin boven.
  • Gebruik een sideplate, deze plaats je naast de vorken. Met een botermesje er op, zo kan iedereen aan tafel zijn eigen broodje smeren zonder dat de hele tafel onder de kruimels ligt.

Lijkt  je dit toch allemaal niks? Ga dan lekker uiteten in een van de vele restaurants!