Elektronische sigaret

De elektronische sigaret is een vrij nieuwe technologie, vaak ook e-sigaret genoemd. Het wordt gezien als een vervangend middel voor de gewone sigaret, maar is in principe een manier om rokers op een veilige manier van hun verslaving af te helpen. Veel mensen zijn al overgestapt van het roken van gewone sigaretten naar het elektronisch roken. Maar wat is nou elektronisch roken, en hoe werkt het precies?

 

Elektronisch roken

Elektronisch roken is, zoals de naam al doet vermoeden, roken op basis van elektriciteit. In plaats van dat je elke keer een pakje sigaretten koopt, koop je nu één apparaatje: de elektronische sigaret. Elektronisch roken heeft een aantal voordelen ten opzichte van het roken van gewone sigaretten. Het belangrijkste voordeel van de elektronische sigaret is dat deze minder schadelijk is voor de gezondheid. Dat komt omdat de elektronische sigaret geen teer bevat, een stof die zeer schadelijk is en op latere leeftijd vaak (long)kanker veroorzaakt. In plaats van koolmonoxide en teer wordt er gebruik gemaakt van waterdamp, wat minder schadelijk is voor je lichaam. Daarnaast is de elektronische sigaret veiliger in gebruiker omdat er geen verbranding plaatsvindt, en is het ook nog eens goedkoper. Ook mag de elektronische sigaret gewoon in het openbaar gebruikt worden, omdat de damp niet schadelijk is voor mensen in de omgeving.

 

Hoe werkt het?

Een elektronische sigaret is een apparaatje dat een batterij heeft en een verwarmingselement, wat een atomizer wordt genoemd. De elektronische sigaret wordt gebruikt om nicotine houdende vloeistof te verdampen, waarna de damp geïnhaleerd en weer uitgeblazen kan worden. Omdat er na de inhalatie een waterdampwolk wordt uitgeblazen, voelt het net alsof je echt rookt. Ook de verschillende smaken vloeistof zorgen ervoor dat je de echte rokerservaring beleeft.

 

De meningen over de elektronische sigaret zijn verdeeld, maar de meeste mensen die zijn overgestapt zijn zeer tevreden met het apparaat.