Een gezond gebit

Het is van zeer groot belang dat je iedere dag goed voor je gebit zorgt. Waarom? Omdat je je er je hele leven mee moet doen, en het gaat een beetje lastig eten vermalen zonder tanden. Daarnaast kan je natuurlijk altijd je tanden vervangen voor een kunstgebit of voor kronen, toch wil je zo lang mogelijk je natuurlijk gebit behouden zonder een tand trekken of kies trekken. Het is daarom belangrijk om regelmatig langs de tandarts te gaan, en goed je tanden te onderhouden door deze goed te poetsen en te flossen op de stukken tussen de tanden waar de borstel niet bij kan komen. Maar daarnaast zijn er nog tal van dingen die schadelijk zijn voor je gebit welke je gebit eigenlijk aan het slopen zijn. Zo weet je dat veel frisdrank en suikers slecht zijn voor je gebit maar er zijn ook andere dingen die slecht zijn voor je gebit waarvan je het totaal niet had verwacht.

Veel cardio wordt gezien als een tandensloper. Dat komt door het feit dat je mond minder speeksel aanmaakt wanneer je aan cardio doet. Het speeksel heeft je mond juist nodig. Er zitten veel mineralen in je speeksel die je tanden beschermen en de zuren neutraliseert. Mocht je dus veel aan cardio doen dan kan er sneller tand erosie ontstaan.

Nog een tak van sporten, het gewichtheffen of de krachttraining. Tijdens deze trainingen zet je bij de zwaardere gewichten heftig je tanden op elkaar, het kan op dat moment leiden tot meer bloedtoevoer naar je hersenen en een betere prestatie op dat moment. Toch is het slecht om je tanden zo hard op elkaar te moeten per se, ze kunnen hierdoor afbreken of tekenen van slijtage krijgen.

Wat je waarschijnlijk niet verwacht, maar het tandenpoetsen na de maaltijd is slecht voor je tanden. Zure, zoete en sterksmakende voedingssupplementen kunnen een slechte invloed hebben op je tanden als je na je maaltijd direct je tandenpoetst.