Duurzame keuken van riet

Riet wordt al honderden jaren verbouwd in Nederland en is daarmee één van de oudst verbouwde materialen. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt om er rieten daken van te maken, maar er bestaan ook andere, verrassende toepassingen met riet. Oud riet kan namelijk ook worden gebruikt voor meubels en keukens.

Je ziet riet voornamelijk langs de waterkant bij beekjes en rivieren, maar dit riet staat daar meestal gewoon totdat het dood gaat of weggehaald wordt. De plaatsen waar riet echt nog geoogst wordt zijn de Wieden en de Weerribben. Dit riet wordt dan ook gebruikt voor commerciële toepassingen. Dan heb je nog het oude riet uit de natuurgebieden. Als dat te lang staat wordt het gemaaid. Dit is een kostbaar taakje, maar inmiddels is er een inventieve oplossing gevonden. Namelijk het verwerken van overjarig riet in bouwplaten. Die bouwplaten kunnen dan worden gebruikt voor allerlei toepassingen, dus ook voor de keuken. Op zich ook weer niet zo verwonderlijk, aangezien bamboe ook gebruikt wordt in keukens, maar het is weer eens wat anders.

Omdat het een relatief nieuwe toepassing is, is er nog weinig bekend over de voor- of nadelen van riet als keukenmateriaal. Wat wel zeker is, is dat het je huis een duurzaam karakter geeft. En laat verduurzaming nou net een trend van de laatste jaren zijn. Steeds vaker zoeken mensen naar mogelijkheden om duurzame technieken toe te passen. Met riet kies je in ieder geval voor exclusiviteit en duurzaamheid. Ook leuk voor natuurliefhebbers, je helpt niet alleen jezelf aan een groene keuken, je steunt ook Natuurmonumenten. Voor het oude riet dat gekapt wordt krijgt Natuurmonumenten een vergoeding die zij mooi weer kunnen investeren in de natuurparken.
We zijn benieuwd hoe deze trend zich ontwikkelt, maar tot die tijd kunnen we altijd nog van de andere toepassingen van het mooie materiaal riet genieten, zoals dus de rieten dakbedekking.