De nieuwe iPhones: veel voor weinig of weinig voor veel?

Het is elke keer weer een happening. De keynote van Apple op het hoofdkantoor in Cupertino in Californië. Het mooiste is wellicht dat de Amerikaanse techreus zelf altijd heel mysterieus doet over het event, terwijl vrijwel altijd wel uitlekt wat Tim Cook gaat staan presenteren. En dat die presentatie vervolgens stiekem toch wat knullig aandoet, dat zal Apple fans en gadget liefhebbers een worst wezen. De lancering van een nieuwe iPhone, of twee, scoort altijd. En dat al tien jaar.

iPhone-Earpods

iPhone 8 en 8 Plus

Een snellere processor, sterker schermglas, scherper beeld en betere speakers. Dat zijn kort gezegd de iPhone 8 en 8 Plus versus de 7 modellen. Oh, en de 8-modellen kunnen draadloos opladen.

Een snellere processor, dat had de iPhone 7 ook al, maar die in de 8 is net nog iets beter en dus haal je net even meer uit de batterij van je telefoon en loopt het besturingssysteem net even wat soepeler. Het scherm van de iPhone 8 is wat scherper maar wijkt niet veel af van zijn voorlopers en ook de camera, van prima kwaliteit verder, heeft geen schokkende upgrade.

De iPhone 8 Plus doet het wat dat betreft al beter, want de camera is verbeterd en het scherm is – logischerwijs – groter dan die van de ‘gewone’ 8. Verder zijn er weinig verschillen ten opzichte van de 7 Plus. De processor is dus wat beter, het beeld is scherper, het geluid uit de speakers van betere kwaliteit en ook de nieuwe Plus kun je straks draadloos opladen.

Aan de kwaliteit ligt het niet. Maar de prijs maakt mogelijk wel een verschil, met 699 dollar voor de goedkoopste versie van de iPhone 8 en 799 dollar voor de goedkoopste versie van de 8 Plus.

Tuurlijk, als je je de iPhone X (nog) niet kunt veroorloven, dan zijn de 8 en 8 plus prima alternatieven. Maar wellicht alleen wanneer je vorig jaar niet al de iPhone 7 of 7 Plus hebt aangeschaft. Anders betaal je wellicht veel voor weinig nieuws. Ook al is het Apple. Loop je echter nog rond met een van de 6-modellen, dan kan een upgrade naar de iPhone 8 zeker de moeite waard zijn.

iPhone X

Je kunt je afvragen hoe slim het van Apple is om tegelijkertijd met de 8 modellen de iPhone X (10) te presenteren. Natuurlijk, het was het tiende keynote en de tiende iPhone, dus logisch dat de X hoe dan ook gelanceerd moest worden. En met een “vanaf”-prijs van 999 dollar voor de iPhone X is het niet gek dat Apple ook twee meer betaalbare opties wilde presenteren naast hun paradepaardje. Maar het is wel een beetje “twee lelijke eendjes en een mooie zwaan”. Alles aan de iPhone X is opvallender dan zijn twee kleine, stiekem toch iets meer nietszeggende zusjes.

De specs: het scherm dat vrijwel de omvang van de hele telefoon heeft, waarbij de vertrouwde home knop is verdwenen. Dat alleen lijkt al revolutionair. En waarschijnlijk wennen. Verder is de kwaliteit natuurlijk hoger en gaat de batterij aardig wat langer mee dan in de 7-moddelen.

Verder heeft de X animoji, ofwel emoji die je aanstuurt met je eigen gezicht. En dat doe je dan natuurlijk via: gezichtsherkenning. Je telefoon ontgrendelen met gezichtsherkenning vervangt daarmee de vingerafdruk. Eerlijk is eerlijk, hoe heerlijk futuristisch het ook klinkt, er zijn nog wel wat kinderziektes voordat de technologie naar behoren zal werken. Tijdens de presentatie van de iPhone X had Tim Cook ook even moeite met het ontgrendelen van de nieuwe telefoon en volgens de laatste berichten zouden er nog wat problemen zijn met het assembleren van de componenten die deze gezichtsherkenning laten werken, waardoor de productie mogelijk vertraging oploopt. Dit heeft mogelijk ook invloed op de verkoop, die in november 2017 moet beginnen. Dat roept toch even de vraag op of Apple misschien beter had kunnen wachten met de aankondiging van de iPhone X, tot dat men zeker wist dat de ultieme feature van de nieuwe telefoon, gezichtsherkenning, ook naar behoren werkt. Aan de andere kant: de echte Apple liefhebber wil helemaal niet wachten en rekent er toch op dat september de maand is dat het concern met iets nieuws komt.

Smartwatch en draadloos opladen

Door al het nieuwe iPhone geweld zou je bijna vergeten dat Apple ook een nieuwe SmartWatch op de markt brengt en, na een draadloze koptelefoon, ook een draadloze oplader voor 3 mobiele apparaten tegelijk.

De Apple SmartWatch 3 heeft als belangrijkste nieuwe feature dat je ermee kan bellen, de mobiele toepassingen zijn zodanig aangepast dat er verbinding wordt gemaakt met zendmasten. Daarnaast zijn de batterij en de snelheid verbeterd en kunnen de vitale functies van de drager beter worden gemonitord. En dat voor een prijskaartje dat begint bij 329 dollar en oploopt naar 399 dollar wanneer je er mobiele functionaliteiten bij wil.

Spannender is wellicht het draadloos opladen. Het zogenoemde AirPower systeem werkt met Qi technologie. Simpel gezegd leg je je nieuwe iPhone 8, iPhone 8 Plus of iPhone X op de oplaadmat, samen met je SmartWatch en de AirPods, en ze worden alle drie tegelijkertijd opgeladen. Hoewel je voor je mobiele apparaten daardoor geen kabel meer nodig hebt, moet de oplaadmat zelf nog wel met een stekker in het stopcontact. En hij werkt alleen met de nieuwste modellen. Je krijgt de oplaadmat niet bij één van de nieuwe iPhones, die moet je apart kopen. Ook wanneer je al 1000 dollar hebt uitgegeven aan de iPhone X.