Bluetooth: draadloze technologie met de naam van een Vikingkoning

Vraag je je soms af hoe jouw draadloze computermuis werkt? Of hoe jouw speaker de muziek kan afspelen die op je telefoon staat? Of hoe je in je auto handsfree kan telefoneren met een telefoon die in je tas zit? Dit zijn allemaal dingen die mogelijk zijn door bluetooth.

Wanneer we spreken van bluetooth, dan bedoelen we dat er informatie van één elektronisch toestel naar een ander wordt verzonden zonder dat er een kabel aan te pas komt. Dit draadloos verzenden van data gebeurt via radiosignalen. Hoe dit moet gebeuren, wordt sinds 1998 bepaald door de Bluetooth Special Interest Group, een non-profitorganisatie die leden heeft uit alle grote technologiebedrijven. Dit betekent dat de naam en het logo enkel gebruikt mogen worden wanneer de technologie aan bepaalde voorwaarden voldoet.

bluetooth

Hoe het allemaal begon

In 1994 ging de Nederlander Jaap Haartsen voor het Zweedse elektronicabedrijf Ericsson op zoek naar een manier om elektronische apparaten met elkaar te verbinden zonder al die vervelende kabels. Hij bedacht een techniek om via radiosignalen op een snelle manier een verbinding te maken tussen twee apparaten. Het doel was om zonder al te veel stroomverbruik zowel spraak als data te kunnen verzenden. Hij slaagde in zijn opzet en sindsdien werd de technologie door vele fabrikanten van elektronica in hun apparaten verwerkt.

En waar komt de naam bluetooth vandaan? Die werd ontleend aan Harald I van Denemarken, beter gekend als Harald Blauwtand. Deze Scandinavische koning verenigde in 958 Denemarken en Noorwegen. Zijn bijnaam had hij te danken aan een grijsblauwe tand. De naam begon als een codenaam voor het project in de beginfase, maar later vond het marketingteam dat de naam mocht blijven. Het logo van bluetooth is afgeleid van de initialen van deze koning in Oud-Noorse runen.

Hoe werkt het?

Via radiogolven met hoge frequentie wordt het signaal van één toestel naar het andere gezonden. Toen Haartsen in de jaren negentig op zoek ging naar een manier om data tussen verschillende apparaten te verzenden, was één van de belangrijke voorwaarden dat het systeem internationaal gebruikt moest kunnen worden. Daarom werd gekozen voor een frequentiegebied van 2,4 Gigahertz, een frequentieband die in alle landen voor deze toepassing beschikbaar is.
Bijzonder aan het systeem is dat gebruik wordt gemaakt van datahopping. Dit betekent dat de frequentie van het signaal steeds verspringt. Zo wordt het systeem robuuster. Wanneer er slecht op één frequentie verzonden wordt, is er immers een groot risico op interferentie en onderbrekingen van het signaal.

En wat is dan het verschil met wifi?

Maar wacht, hadden we al geen draadloos netwerk? Inderdaad, net als bluetooth is ook wifi een manier om draadloos data te verzenden. Maar wifi werd ontwikkeld om verbinding te maken met het internet, terwijl bluetooth gemaakt is om kleine apparaten binnen een beperkte afstand van elkaar te verbinden. De technologie leent zich niet voor snel transport van grote hoeveelheden data.

De belangrijkste toepassingen

Je kan de technologie terugvinden in talrijke apparaten. Draadloze toetsenborden en computermuizen zijn een mooi voorbeeld. Maar de uitvinding van de smartphone heeft de toepassingen van bluetooth natuurlijk sterk uitgebreid. Zo hebben de meeste auto’s tegenwoordig een ingebouwde bluetoothfunctie en je kan makkelijk overschakelen op handsfree bellen in de wagen. Of je kan je favoriete muziek beluisteren via de speakers van de autoradio. En wanneer je thuiskomt, verspreidt een bluetooth box de liedjes die je op je telefoon hebt staan doorheen de woonkamer. Allemaal zonder dat daar één kabeltje voor nodig is.
Andere populaire toepassingen zijn de bluetooth headset en hoofdtelefoon. Makkelijk om handenvrij te bellen en voortaan geen last meer van een wirwar van draden in je broekzak.

Bluetooth en je computer

Vele nieuwe computers hebben ingebouwde hardware voor bluetooth, maar ook bij oudere computers is het makkelijk om de technologie beschikbaar te maken. Daarvoor gebruik je een bluetooth adapter. Deze past in een USB poort en maakt je computer bereikbaar voor alle apparaten die van bluetooth gebruikmaken.

Nieuwe technologische horizonten

De toekomst van bluetooth lijkt rooskleurig, nu de industrie steeds meer draadloze gebruiksvoorwerpen ontwikkelt. De focus van de laatste jaren ligt op LE of “low energy”. Dezelfde functies worden geboden, maar met lager energieverbruik. De bedoeling is om nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen binnen onder andere de sector van de “e-health”. Kleine apparaten met sensoren die op het lichaam gedragen worden, zenden informatie over onze gezondheid meteen naar de arts of de fitnesstrainer.
En ondertussen evolueert de wereld rondom ons naar een plaats waar apparaten en gebruiksvoorwerpen steeds vaker via technologie met elkaar verbonden worden. En zo zal bluetooth ongetwijfeld zijn rol spelen in de totstandkoming van de “internet of things”.