Bespaar op uw energierekening, met houtpellets!

Iedereen kent het wel, die onverwachte en hoge energierekeningen aan het einde van de maand waardoor er minder geld overblijft voor leuke dingen. Hoewel elke energiemaatschappij verzekert dat het bij hun écht de goedkoopste is, blijft het vaak een grote kostenpost. In dit artikel lees je hoe je meer geld kunt besparen op je energierekening en toch de warmte in je huis behoudt.

Kosten besparen dankzij de pelletkachel

Omdat de fossiele brandstoffen als gas en olie steeds meer uitgeput worden en dus schaarser worden, zal de prijs hiervan altijd stijgen. Met een pelletkachel is dit alleen anders; er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde pellets (stukjes afvalhout). Deze pellets komen van hout dat niet meer bruikbaar is voor andere doeleinden in de vorm van bijvoorbeeld houtkrullen of zaagsel. Dit hout is onbehandeld en zuiver wat het ook nog eens een duurzaam product maakt en zeker beter is voor het milieu dan gas.

Hoe worden deze pellets gemaakt?

Zoals eerder aangegeven worden de pellets gemaakt van afvalhout dat afkomstig is uit zagerijen en fabrieken. Dit afvalhout wordt onder een hoge temperatuur samengedrukt waardoor het kleine staafjes worden met een lengte van zo’n 3 centimeter. In dit proces wordt géén lijmmiddel gebruikt wat betekent dat het proces zo milieuvriendelijk mogelijk blijft.

Om in de toenemende vraag van pellets te voorzien, wordt er in de komende tijd een ruime hoeveelheid aan bossen geplant in Europa. Om een voorbeeld te noemen is er in Duitsland momenteel meer bos dan 200 jaar geleden. Hiernaast zijn er ook honderden pelletfabrieken aanwezig die aan de vraag kunnen voldoen.

Soorten pellets

Er kan onderscheid gemaakt worden in donkere en blekere soorten pellets. Donkere pellets, die gemaakt worden van o.a. eikenhout, branden langzamer en minder fel. Voor een snellere branding van de pellets en meer warmte in een kortere periode dan zijn de lichtere pellets, gemaakt van o.a. dennenhout, meer van toepassing.

De voordelen op een rijtje

Het grootste voordeel van een pelletkachel ten opzichte van het verwarmen van uw huis met aardgas is natuurlijk de kostenbesparing. Door het aanschaffen van een pelletkachel kunt u tussen de 20% en 70% aan kosten besparen, afhankelijk van het type woning en isolering.

Naast de kostenbesparing is een pelletkachel een optie voor iedereen. Bij het aanschaffen hiervan heeft u namelijk geen echte schouw nodig, alleen een afvoer naar buiten voor de uitlaat van rookgassen is voldoende.

Ten slotte brengt een pelletkachel een gezellige sfeer in het huis, iets wat een normale verwarming niet doet. Door de combinatie van kostenbesparing, gemak en sfeer is het zeker de moeite waard om te denken aan het kopen van een pelletkachel.