Alles over zonnepanelen

Zonnepanelen kun je gebruiken om stroom op te wekken op een duurzame manier. Zonnepanelen kunnen zonlicht omzetten in energie. Dit is veel beter voor het milieu dan de ‘gewone’ manieren om aan energie te komen. Het is best bijzonder hoe deze zonnepanelen werken en het is natuurlijk wel fijn om te weten hoe het werkt voordat je het aanschaft.

Er zijn eigenlijk drie soorten zonnepanelen: polykristallijne zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen en dunne film. Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Deze panelen zijn blauw van kleur en deze kleur wordt steeds iets lichter met de jaren. Monokristallijne zonnepanelen worden ook gemaakt van silicium, maar zijn in tegenstelling tot polykristallijne zonnepanelen zwart van kleur. Deze zonnepanelen zijn over het algemeen iets duurder, maar worden door veel mensen wel mooier gevonden. Dunne film panelen, als laatste, zijn heel anders dan de andere soorten panelen. Deze zonnepanelen hebben meer oppervlakte nodig dan andere soorten panelen, dus dit is een nadeel ten opzichte van de anderen. Dit maakt deze panelen minder populair.

Voordat je zonnepanelen kunt aanschaffen, moet je wel weten of het geschikt is voor jouw dak. Want wat kosten zonnepanelen? Veel! Niet iedereen kan namelijk zomaar zonnepanelen installeren op het dak. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Om te beginnen is de hellingshoek van het dak belangrijk. Dit moet rond de 35 graden zijn, want dan heb je het minste rendementsverlies.  De zonnepanelen kunnen beste op het zuiden gericht zijn, maar zuid-oost of zuid-west zouden ook nog wel kunnen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de zonuren op een dag. Ook is het niet handig om zonnepanelen te nemen als je veel schaduw op je dak hebt. Heb je bijvoorbeeld een boom naast je huis die veel zon tegenhoudt, dan is het niet rendabel. Als laatste moet je natuurlijk ruimte hebben op het dak om de panelen te plaatsen.