3d printen hoe werkt dat

Heb je thuis een 3d printer en wil je 3d printen, welke materialen moet je dan gebruiken? Wat is het verschil tussen PLA filament en pva filament? En kun je ook dingen van verschillende materialen maken?

PLA is een kunststof dat veel gebruikt wordt voor 3d printen. Het materiaal is gemaakt van maïs of suikerbiet. PLA is natuurvriendelijk, omdat het volledig biologisch afbreekbaar is. Een andere goede eigenschap van PLA is dat ze makkelijk aan verschillende soorten materiaal hecht.

PVA is een ander soort kunststof. Tijdens het 3d printen wordt het gebruik als een soort opvulmateriaal. Na het printen kun je het object in het water leggen en kun je het PVA filament losweken en hou je over wat je wilde maken. Met dit materiaal kun je dus veel meer maken dan met alleen PLA.

Het mooie van 3d printen is dat je heel erg veel verschillende materialen kunt gebruiken. Het is niet mogelijk om alles te combineren maar er is bijna altijd wel een combinatie van materialen die wel mogelijk is waardoor je bijna alle dingen kunt printen. Recent is er in China een huis geprint. De opstelling van de printer duurde drie maanden, maar in de toekomst zal dit waarschijnlijk sneller kunnen.

Er komen steeds meer materialen beschikbaar om mee te printen. Tegenwoordig zijn er al demo’s gedraaid met glas. Ook kan er al langere tijd met ijzer worden geprint. Het hoofdmateriaal voor het printen is nog altijd kunststof. Hier kun je ontzettend veel dingen mee maken.

Het enige waar je nog niet mee kunt printen is hout. Er zijn wel mooie alternatieven die erg veel op hout lijken. Een deel van deze alternatieven zijn van PLA, het natuurvriendelijke materiaal, maar de houtkleur komt soms ook voor bij andere materialen. Met echt hout printen blijft tot op heden erg lastig, voordat het zover is moeten er nog wel wat stappen worden gemaakt.